Saturday, 10 May 2014

I'm Pregnant !




Lama nda update blog .. sebab sibuk tiada masa mau update .. hee .. tapi nda pa la .. saya mau share cerita pasal saya pregnant .. back to october 2013 my period lewat satu minggu . So , i ask hubby to buy me pregnancy test kit tapi saya tunggu sampai besok pagi baru cek .

awal pagi lagi saya bangun terus cek , habis jak buang air kecil tu saya renung ja tu pregnancy test kit .. makin lama makin mau terang tu garis-garis .. sekali tunggu punya tunggu keluar dua garis yang terang .. saya pun cepat-cepat keluar dari toilet . So , saya kasi bangun la hubby kasi tengok dia pregnancy test kit tu .. apa yang boleh saya tulis sini muka hubby happy betul .. well , our first born kan .. siapa yang nda happy .. hee .. tapi saya masi lagi sangsi dengan tu pregnancy test kit tu .. jadi saya suruh lagi hubby p beli .. hubby beli pregnancy test yang digital punya .. tengahari tu saya test lagi .. mula-mula keluar ayat PREGNANT dari kit tu , then berapa minit tu keluar 3+ . mengikut arahan yang ada di kotak pregnancy test tu usia kandungan saya 3 minggu keatas .


ini lah kit yang pertama saya test .. 

Yang ini kit yang digital punya .

Awal bulan november saya start sudah tu morning sickness .. awal pagi lagi berlari-lari p toilet .. pening-pening .. lemas satu badan .. awal bulan november tu juga saya rasa macam sakit yang senggugut .. tapi yang sakit betul , masa malam tu saya rasa gitu .. so , saya cuba bawa tidur tu sakit , mula-mula memang susah mau tidur tapi sekali tukar-tukar posisi tidur nda lama tu tidur juga .. On the next morning , saya bangun p toilet saya nampak macam ada darah turun .. saya pun cepat-cepat lah ni kasi bangun hubby  , saya nangis time cakap dengan hubby sebab takut ada apa-apa hal dengan baby kami . Hubby bawa pergi klinik , doktor di klinik tu suruh saya buat scan satu badan sebab takut ada apa-apa yang terjadi . mula-mula tu kena scan di hati , pas tu di pancreas , kidney last sekali ovary .. doktor tu cakap lah baby dalam kandungan ok seja masi lagi saiz macam telur  .. masa tu tarik nafas lega terus saya .. doktor cakap yang saya bleeding sebab terlampau buat kerja .. padahal tiada juga saya aktif betul .. 18 november saya dengan hubby pergi Klinik Kesihatan Ibu Dan Anak ( KKIA ) buat buku klinik .. setiap bulan lah kena pergi klinik .

tapi awal-awal pregnant tu memang banyaklah yang saya alami . saya kena demam ,muntah , sakit mau kencing apa semua .. betul-betul dugaan .. huh . lepas tu masa saya pregnant 21 minggu tu berat badan saya naik secara mendadak daripada 40.5kg pergi 43.5kg ..naik 3kg .. lepas tu darah saya turun 10.5 .. Eee , kena suruh cek kencing lagi sama darah .. sekali cek gula dalam darah saya tinggi .. bukan alang-alang tinggi lagi 9.7 .. hurmmm .. nanti 14 may mau ambil darah lagi .. sabar jak la dulu .. masa saya update blog ni kandungan saya masuk 31minggu sudah .. makna nya 7 bulan 3 minggu sudah .. saya rasa ini jak yang mampu saya kongsi buat masa ini .. hee .. :D 




Love ,

Sunday, 23 February 2014

My Cute Nephew



Waaaaah !!! lama sudah saya tidak update blog o .. haha ! nda pa la .. yang penting saya mau kongsi cerita pasal my one and only sister .. hihi .. ini pasal cerita tahun lalu lagi ni .. terlebih dahulu saya mau bagitau yang kakak saya ni tinggal d Paitan atas urusan kerja bersama suami dia .. 

Ok , cerita nya bermula begini , pada tarikh 16 September 2013 pada jam empat pagi saya terjaga dari tidur . beberapa saat berlalu telefon saya berdering .. saya ingat siapa lagi call saya subuh-subuh , sekali tengok kakak saya yang call . masa tu saya masih bingung-bingung , kan baru bangun .. haha .. bila saya jawab panggilan kakak saya tu dia cakap perut dia sakit . dia cakap maybe dia mau beranak sudah .. masa tu fresh terus mata saya terbangun .. kakak saya suruh saya tanya auntie saya sebab masa tu auntie saya tidak dapat dihubungi . Actually saya dengan auntie saya ni tinggal serumah thats why la my sister suruh saya tanya .. hihi .. so , saya bangun dari katil ketuk pintu auntie saya and bagitau pasal kakak saya .. then dia pun cepat-cepat tukar baju and cuci muka . 

auntie saya panggil lagi auntie saya yang di sebelah rumah ni bawa dia ambil kakak saya d Paitan .. dalam jam empat lebih diorang jalan , saya dengan hubby stay rumah untuk jaga anak auntie saya .. Paitan ni bukan dekat , mau dua jam juga perjalanan .. saya pun tidak pasti jam berapa diorang sampai Paitan tapi laju juga auntie saya bawa kereta tu .. sampai di Hospital Kota Marudu pun dalam jam lapan sudah .. tapi masih lagi kakak saya belum beranak .. masih sedang tunggu lagi .. 

dalam jam 10 Lebih saya dengan hubby pergi melawat .. sampai jak sana di bed sis saya tiada orang .. rupanya dia dalam labour room sudah .. so , masa tu saya dengan auntie saya ada di sebalik pintu labour room tu .. sedang menunggu kakak saya .. kira-kira dalam jam 11 ada suara baby .. masa tu hati saya rasa sebak .. touching bila dengar tangisan pertama anak buah saya tu .. touching tu bukan apa tapi , sebab arwah mama langsung tidak berpeluang tengok cucu dia .. sob..sob.. nasib baik lah ada auntie-auntie kami sentiasa sokong kami kalau tidak entah apa lah jadi dengan kami ..  

Biodata Baby 

- Rayyan Mikayeel
- Boy
-16 September 2013 ( 11.05am )

My cute nephew Rayyan Mikayeel


Inilah first time saya dukung baby yang baru lahir .. hihihi ..


ini masa dia sudah masuk umur empat bulan lebih .. 


Ini lah kakak saya with her son ..


Love ,

Tuesday, 25 June 2013

240513 !



Lama tidak update blog . ngee .. emmm .. actually its been one months and one day saya bergelar isteri orang .. so far so good la jadi bini orang ne .. kena jaga makan suami , jaga badan suami , jaga yang patut di jaga la .. hehehe .. hmm , mesti ada yang tertanya-tanya kenapa awal btl mw kahwin , umur baru juga 20an .. mesti ada yang segelintir fikir saya ne suda ada 'isi' .. well , tekaan kamu salah ok .. kami pilih kahwin muda sebab memang itulah yang sepatutnya . bagi mengelak kan perkara yang tidak bagus terjadi .. at least bila suda sah jadi suami dan isteri tiada suda yang mau cakap tidak bagus pasal kami .. ok , mari kita start kisah perkahwinan saya .. hehe ..

24 haribulan 5 ... sebenarnya nombor tarikh dan bulan tu sangat lah bermakna untuk kami berdua .. gambar di bawah ni lah yang menjelaskan segala-galanya .. :)


24 haribulan tu kami nikah di kampung dady saya sana Kg. Pimping , Membakut .. acara tu mula kira-kira dalam jam 2 .. yang best nya suami saya sekali lafaz seja .. ngee .. bila sudah sah tu , hati saya rasa happy betul .. sikit lagi saya mau nangis tapi yang tahan-tahan jak tu mata .. dalam kegembiraan tu jauh di sudut hati saya rasa sedih sebab tiada mama saya .. huh .. tapi dalam kesedihan tu juga saya rasa bersyukur sebab dapat bersuamikan lelaki yang dapat bimbing saya . 

inilah saya .. menanti kedatangan bakal suami . hehe ..

this is the moment !

saya suda sah jadi bini dia . :'D

Pose sikit . haha ..

Moga Perkahwinan kami kekal dari dunia hingga ke akhirat .

Thanks for the flower hubby . muah !

U may kiss the bride .. ngee ..

ini lah kakak saya . my one and only one sister .. :D


Oopss ! lupa pula tulis tadi .. majlis saya ne berlangsung selama TIGA hari .. hari pertama majlis Akad Nikah , hari kedua mendadih atau mengelupis dan yang sebelah malam nya pula kena berbedak dan berinai ..
sambung cerita 25hb , pagi-pagi nya yang makcik-makcik di sana tu sibuk mengelupis . memang adat kaum Brunei bilang bapa saya ne buat kelupis ne .. saya pun susah juga maw kasi jelas .. kamu tnguk sendiri la tu kelupis . tapi yang saya tau kelupis ne sedap kalau kasi cecah dengan sambal kacang . tapi terpulang dari kita seja maw cecah dengan apa . asalkan ngam dengan rasa kita .. hehe ..

ini lah kelupis yang saya maksudkan tu .. sedap ni .. hehe .. :)



malam 25hb ne kami kena berbedak .. duk di atas pelamin pas tu tunggu la saudara-mara kasi calit tu bedak di muka kami .. haha .. selesai di atas pelamin tu terus masuk bilik . dalam bilik tu pun kami kena mandi bedak . bila sebut mandi mesti satu badan .. well , ya memang satu badan .. ada dua orang mak cik ne kasi gosok tu bedak sejuk di badan kami . sempat juga gambar tapi tidak boleh upload sebab sexy kami di sana .. haha .. lepas berbedak tu tangan dan jari jemari kami kena inai .. after that , kami berdua ditinggalkan di dalam bilik tunggu inai tu kering .. sudah la berkemban jak , aircond lagi .. adoi .. begegar-gegar lagi saya sejukan ni .. nasib seja ada kakak saya masuk tnguk keadaan kami . cepat-cepat terus saya suruh ambil tuala tutup bahu saya ..about 20 minutes begitu , saya dengan hubby buka inai kami .. nasib baik lah masuk sudah inai tu .. lepas buka tu , terus kami tidur . bisuk baru boleh mandi bilang .. jadi kami tidur dengan bedak sejuk tu la .. haha ..




26hb , Acara kemuncak ! kami bersanding suda .. awal kami bangun .. tapi nda bole mandi awal sebab kami mau kena kasi mandi lagi . ikut adat konon .. saya pun kurang faham lah tu .. lewat suda masa tu .. mak andam saya pun datang suda .. lepas kena mandi tu . kami mandi lagi then bersiap . antara kami dua saya yang paling lama .. well , perempuan kan .. kena make-up lg .. haha .. tapi hasil dia sangat lah memuaskan hati .. suda bersiap apa semua keluar lah kami ne mau p duduk sana pelamin .. sudah duduk sana , bergambar-gambar .. masuk lagi balik tukar baju untuk potong kek .. lepas potong kek tu acara selesai .. kawan saya lambat dia datang . tapi , apa-apapun saya touching juga sekejap sebab ada juga wakil dari kawan-kawan saya yang lain .. ngee ..

Sementara menunggu  pengantin perempuan gambar-gambar lagi dorang .. hee ..



Baju pertama kami


bersama family sebelah pengantin lelaki

dengan family sebelah pengantin perempuan


baju untuk acara potong kek .






Inilah kawan saya si Juliana bersama suami nya .. ngee .. tq sebab datang .. :)

Chak ! 

Love this picture ! 

saya suka ni gambar . i love the way he hold my hand . :D






Setakat ini seja cerita saya , Bye ! :)
Love ,


Monday, 24 June 2013

The Engagement ! 300313

#29March2013 saya suda berada di kampung dady sy di Kampung Pimping , Membakut .. time malam dapat la juga tidur nyenyak .. hehe .. sampai di pimping jam 5 petang suda .. penat badan duduk kereta jak . kalau dua jam xpa juga .. ini EMPAT jam .. hoho .. well , apa2 pun sampai kg jak yg penting rehat .. tunang saya balik kk tempah tempat menginap then tunggu kakak dia dari KL sampai . sementara menunggu kakak dia tu dia cari la mama dia ..kesian dia .. huhu . suda la penat-penat hantar saya dengan kakak saya balik kg . kena jalan sini sana lagi .. huh .

#30March2013
Sepatutnya majlis tu mula jam1 .. tapi , jeng jeng jeng .. konvoi dari club kenarianz lambat sikit .. well , semua orang suda ada . then , mak cik sebelah rumah ne pun bising betul .. balik-balik masuk di bilik tanya di mana suda dorang .. erkk , mak cik saya yang bertunang bukan kamu .. huh .. actually masa tu memang saya sikit lagi mau mengamuk . tapi , SABAR jak .. nasib jak nenek saya ne pandai juga kasi senang hati saya .. dia bilang ' memang begitu lah tu kalau mau tunang atau kahwin , mesti ada yang buat orang tertunggu-tunggu ' .. then , hati saya lega sikit ..fuhh , dekat jam 3 begitu dorang sampai .. di situ la saya terasa debaran dia .. dup dap dup dap ... balik-balik saya touch-up bedak muka saya .. haha .. maklumlah nervous kan .. ngee .. dekat 15 minit dorang bincang-bincang .. lepas tu aunty saya masuk di bilik mau bawa saya keluar .. saya pun keluar lah ,segan-segan konok sy ne .. haha .


this is me . muka excited .. ngee ..
My superwoman . they are my aunt .. love them both

ini la nenek saya yang saya mention di atas tadi . hehe ..
Rombongan dah datang .. ngee ..
Hantaran <3
its officially !











inilah kak ipar saya . hee ..
Ngee ..
Nenek sebelah dady


The Families !

Copyright By Mira G Dora
Cute Hello Kitty 4