Tuesday, 25 June 2013

240513 !



Lama tidak update blog . ngee .. emmm .. actually its been one months and one day saya bergelar isteri orang .. so far so good la jadi bini orang ne .. kena jaga makan suami , jaga badan suami , jaga yang patut di jaga la .. hehehe .. hmm , mesti ada yang tertanya-tanya kenapa awal btl mw kahwin , umur baru juga 20an .. mesti ada yang segelintir fikir saya ne suda ada 'isi' .. well , tekaan kamu salah ok .. kami pilih kahwin muda sebab memang itulah yang sepatutnya . bagi mengelak kan perkara yang tidak bagus terjadi .. at least bila suda sah jadi suami dan isteri tiada suda yang mau cakap tidak bagus pasal kami .. ok , mari kita start kisah perkahwinan saya .. hehe ..

24 haribulan 5 ... sebenarnya nombor tarikh dan bulan tu sangat lah bermakna untuk kami berdua .. gambar di bawah ni lah yang menjelaskan segala-galanya .. :)


24 haribulan tu kami nikah di kampung dady saya sana Kg. Pimping , Membakut .. acara tu mula kira-kira dalam jam 2 .. yang best nya suami saya sekali lafaz seja .. ngee .. bila sudah sah tu , hati saya rasa happy betul .. sikit lagi saya mau nangis tapi yang tahan-tahan jak tu mata .. dalam kegembiraan tu jauh di sudut hati saya rasa sedih sebab tiada mama saya .. huh .. tapi dalam kesedihan tu juga saya rasa bersyukur sebab dapat bersuamikan lelaki yang dapat bimbing saya . 

inilah saya .. menanti kedatangan bakal suami . hehe ..

this is the moment !

saya suda sah jadi bini dia . :'D

Pose sikit . haha ..

Moga Perkahwinan kami kekal dari dunia hingga ke akhirat .

Thanks for the flower hubby . muah !

U may kiss the bride .. ngee ..

ini lah kakak saya . my one and only one sister .. :D


Oopss ! lupa pula tulis tadi .. majlis saya ne berlangsung selama TIGA hari .. hari pertama majlis Akad Nikah , hari kedua mendadih atau mengelupis dan yang sebelah malam nya pula kena berbedak dan berinai ..
sambung cerita 25hb , pagi-pagi nya yang makcik-makcik di sana tu sibuk mengelupis . memang adat kaum Brunei bilang bapa saya ne buat kelupis ne .. saya pun susah juga maw kasi jelas .. kamu tnguk sendiri la tu kelupis . tapi yang saya tau kelupis ne sedap kalau kasi cecah dengan sambal kacang . tapi terpulang dari kita seja maw cecah dengan apa . asalkan ngam dengan rasa kita .. hehe ..

ini lah kelupis yang saya maksudkan tu .. sedap ni .. hehe .. :)



malam 25hb ne kami kena berbedak .. duk di atas pelamin pas tu tunggu la saudara-mara kasi calit tu bedak di muka kami .. haha .. selesai di atas pelamin tu terus masuk bilik . dalam bilik tu pun kami kena mandi bedak . bila sebut mandi mesti satu badan .. well , ya memang satu badan .. ada dua orang mak cik ne kasi gosok tu bedak sejuk di badan kami . sempat juga gambar tapi tidak boleh upload sebab sexy kami di sana .. haha .. lepas berbedak tu tangan dan jari jemari kami kena inai .. after that , kami berdua ditinggalkan di dalam bilik tunggu inai tu kering .. sudah la berkemban jak , aircond lagi .. adoi .. begegar-gegar lagi saya sejukan ni .. nasib seja ada kakak saya masuk tnguk keadaan kami . cepat-cepat terus saya suruh ambil tuala tutup bahu saya ..about 20 minutes begitu , saya dengan hubby buka inai kami .. nasib baik lah masuk sudah inai tu .. lepas buka tu , terus kami tidur . bisuk baru boleh mandi bilang .. jadi kami tidur dengan bedak sejuk tu la .. haha ..




26hb , Acara kemuncak ! kami bersanding suda .. awal kami bangun .. tapi nda bole mandi awal sebab kami mau kena kasi mandi lagi . ikut adat konon .. saya pun kurang faham lah tu .. lewat suda masa tu .. mak andam saya pun datang suda .. lepas kena mandi tu . kami mandi lagi then bersiap . antara kami dua saya yang paling lama .. well , perempuan kan .. kena make-up lg .. haha .. tapi hasil dia sangat lah memuaskan hati .. suda bersiap apa semua keluar lah kami ne mau p duduk sana pelamin .. sudah duduk sana , bergambar-gambar .. masuk lagi balik tukar baju untuk potong kek .. lepas potong kek tu acara selesai .. kawan saya lambat dia datang . tapi , apa-apapun saya touching juga sekejap sebab ada juga wakil dari kawan-kawan saya yang lain .. ngee ..

Sementara menunggu  pengantin perempuan gambar-gambar lagi dorang .. hee ..



Baju pertama kami


bersama family sebelah pengantin lelaki

dengan family sebelah pengantin perempuan


baju untuk acara potong kek .






Inilah kawan saya si Juliana bersama suami nya .. ngee .. tq sebab datang .. :)

Chak ! 

Love this picture ! 

saya suka ni gambar . i love the way he hold my hand . :D






Setakat ini seja cerita saya , Bye ! :)
Love ,


Monday, 24 June 2013

The Engagement ! 300313

#29March2013 saya suda berada di kampung dady sy di Kampung Pimping , Membakut .. time malam dapat la juga tidur nyenyak .. hehe .. sampai di pimping jam 5 petang suda .. penat badan duduk kereta jak . kalau dua jam xpa juga .. ini EMPAT jam .. hoho .. well , apa2 pun sampai kg jak yg penting rehat .. tunang saya balik kk tempah tempat menginap then tunggu kakak dia dari KL sampai . sementara menunggu kakak dia tu dia cari la mama dia ..kesian dia .. huhu . suda la penat-penat hantar saya dengan kakak saya balik kg . kena jalan sini sana lagi .. huh .

#30March2013
Sepatutnya majlis tu mula jam1 .. tapi , jeng jeng jeng .. konvoi dari club kenarianz lambat sikit .. well , semua orang suda ada . then , mak cik sebelah rumah ne pun bising betul .. balik-balik masuk di bilik tanya di mana suda dorang .. erkk , mak cik saya yang bertunang bukan kamu .. huh .. actually masa tu memang saya sikit lagi mau mengamuk . tapi , SABAR jak .. nasib jak nenek saya ne pandai juga kasi senang hati saya .. dia bilang ' memang begitu lah tu kalau mau tunang atau kahwin , mesti ada yang buat orang tertunggu-tunggu ' .. then , hati saya lega sikit ..fuhh , dekat jam 3 begitu dorang sampai .. di situ la saya terasa debaran dia .. dup dap dup dap ... balik-balik saya touch-up bedak muka saya .. haha .. maklumlah nervous kan .. ngee .. dekat 15 minit dorang bincang-bincang .. lepas tu aunty saya masuk di bilik mau bawa saya keluar .. saya pun keluar lah ,segan-segan konok sy ne .. haha .


this is me . muka excited .. ngee ..
My superwoman . they are my aunt .. love them both

ini la nenek saya yang saya mention di atas tadi . hehe ..
Rombongan dah datang .. ngee ..
Hantaran <3
its officially !











inilah kak ipar saya . hee ..
Ngee ..
Nenek sebelah dady


The Families !

Sunday, 19 May 2013

My Friends . :D

Setiap orang ada kawan sendiri kan ? kalau orang lain ada mesti saya pun ada .. ngee .. :) ok , saya ada ramai kawan tapi , cuma segelintir dorang kawan rapat saya .. dalam erti kata lain BFF .. hehe .. antara nama-nama dorang adalah cik Zuraidah Kunin , Cik Sahiddatul Aqillah Latif , Cik Faten Syahira Samawi , Pn Juliana Yusuf , Cik Annie Chen Wei Mei dan En Saibie Saiba .. dorang lah yang selalu buat saya happy masa zaman sekolah dulu .. hehe ..


 nampak gambar di atas tu . dialah Cik Zuraidah Kunin ..nama manja ida atau zue .. lahir pada 12 oktober 1993 .. actually kami ni dari sekolah rendah lagi kenal .. tapi tidak lah rapat betul .. hehe .. tapi since kami masuk form 1 , kami satu kelas .. dari situ lah kami mula berkenal dan menjadi rapat ... seriously memang ada jodoh lah kami dua ne .. sebab time form 1 tu kami satu kelas .. tapi nda lama tu sekolah buat ujian untuk menentukan kelas yang sebenar .. guess what , kami dua satu kelas juga .. haha .. lepas tu time form 4 pun kami dua satu kelas juga .. memang betul-betul jodoh .. haha .. cuma sekarang jak kami nda sama-sama .. sebab saya tidak sambung belajar .. dia sambung belajar di Segi College di KL .. mungkin jodoh kami sampai form 5 jak .. ( ceh .. jiwang .. haha ..)




 Ini Sahiddatul Aqillah Latif , lahir pada 27 May 1993 .. kami panggil dia Kila atau La .. nama manja gitu lo .. hee .. ok , saya start kawan dengan dia masa form 1 .. itu pun mau yang pertengahan tahun sudah .. well , sama kelas kan .. tapi , masa kami naik form 4 kami tidak sama kelas sudah .. hoho .. sebab keputusan dia ok dari saya kan .. dia kelas B saya sama c zu kelas C .. walaupun kami sudah tidak sama kelas kami tetap hangout sama-sama .. hee .. sekarang ne dia baru juga lepasan STPM dan sedang menunggu panggilan ..


 si gadis purple di atas ne Faten Syahira Samawi , lahir pada 14 Ogos 1993 , nama kiut kami panggil dia Aten atau ten .. time form 1 kami satu kelas tapi tidak lah rapat .. sebab masa tu dia ada geng dia sendiri .. antara form 1 yang hujung-hujung tahun atau form 2 baru kami jadi geng ..  malang nya masa form 3 dia pindah sekolah p likas .. tapi form 4 dia masuk lagi balik sekolah tu dia satu kelas dengan c kila .. kelas B .. dia ne pun sama juga macam si kila lepasan STPM .. baru-baru ni dia dapat tawaran ujiam MEDSI di UMS .. well , harap-harap dia berjaya la .. hehe ..



PUAN Juliana Yusuf , lahir pada 13 Ogos 1993 . nama manja Ana ataupun Jue .. Ok , masa kami berkenalan  tidak lah lama .. sebab masa form 1 sampai form 3 kami bukan classmate .. form 4 baru jadi kawan .. lucu juga bila diingat balik .. sebab dalam masa yang singkat kami bole jadi rapat .. satu kepala lagi kan .. haha .. the best part bila kami berkejar-kejar d koridor tanpa peduli apa pandangan orang sama kami .. well , menikmati masa remaja la katakan .. haha .. hadooi .. sekali sekarang sudah pula dia kahwin ni . bulan lepas yang 28 april .. actually gambar di atas ni kena ambil masa dia bertunang .. sekarang ne dia sedang study d UMS ambil course HR .. hee ..


 Ni amoi di atas ni nama dia Annie Chen Wei Mei .. lahir pada 12 April 1993 .. saya pnggil dia wei mei atau pun cewek .. haha .. ok . dia pun masa kenal kami tidak lama .. yang buat kami rapat ni gara-gara masalah boyfriend kami sama , i mean EX boyfriend .. sebab ..... ok .. tidak lah saya mau share di sini pasal masalah melanda kami dulu .. sebab sekarang ni kami dua sedang berbahagia .. sekarang ni dia sedang cari duit sambil-sambil enjoy hidup .. hihihi ..actually kami dari sekolah rendah yang sama and time form 1 pun satu sekolah , satu kelas lagi .. tapi masa tu kami tidak berapa rapat .. sampai lah form 5 (tapi tidak sama kelas ) baru kami rapat gara-gara itulah .. yang saya tulis d atas tadi .. hihi ..


Saibie Saiba , kami panggil dia Sai atau saibie seja .. tapi sesetangah orang panggil dia wewen .. dia ni kena lahir pada 16 april 1993 .. saya kenal dia masa saya form 1 .. tapi tidak rapat sangat .. masa hujung-hujung tahun form 3 baru saya kenal rapat dengan dia .. tiba-tiba jadi kawan .. ekk ... haha ... dia ne di kelas sebelah saya masa form 1 sampai form 3 .. tapi , sekali form 4 .. jeng .. jeng .. jeng ... kami satu kelas .. wahhh ! dari situ lah kami jadi geng .. haha .. artis d kelas kami ni .. seriously dulu dia ni nakal .. sekarang alimmm suda dia .. syukurlah ... 28hb ni dia ada temuduga d UMS jadi guru sains sukan bilang .. well good luck !

So , saya sudah perkenalkan semua kawan-kawan saya yang comel tadi .. hehehe ... tapi , after SPM tu kami ada lost contact sekejap .. saya pun kurang pasti lah kenapa .. tapi syukur lah sekarang ni masih keep in touch .. semua dorg dapat sambung belajar .. apa-apa pun good luck kamu semua .. kalau sudah berjaya tu jangan lupa dengan saya ni .. haha ..

Love ,

Copyright By Mira G Dora
Cute Hello Kitty 4