Saturday, 10 May 2014

I'm Pregnant !




Lama nda update blog .. sebab sibuk tiada masa mau update .. hee .. tapi nda pa la .. saya mau share cerita pasal saya pregnant .. back to october 2013 my period lewat satu minggu . So , i ask hubby to buy me pregnancy test kit tapi saya tunggu sampai besok pagi baru cek .

awal pagi lagi saya bangun terus cek , habis jak buang air kecil tu saya renung ja tu pregnancy test kit .. makin lama makin mau terang tu garis-garis .. sekali tunggu punya tunggu keluar dua garis yang terang .. saya pun cepat-cepat keluar dari toilet . So , saya kasi bangun la hubby kasi tengok dia pregnancy test kit tu .. apa yang boleh saya tulis sini muka hubby happy betul .. well , our first born kan .. siapa yang nda happy .. hee .. tapi saya masi lagi sangsi dengan tu pregnancy test kit tu .. jadi saya suruh lagi hubby p beli .. hubby beli pregnancy test yang digital punya .. tengahari tu saya test lagi .. mula-mula keluar ayat PREGNANT dari kit tu , then berapa minit tu keluar 3+ . mengikut arahan yang ada di kotak pregnancy test tu usia kandungan saya 3 minggu keatas .


ini lah kit yang pertama saya test .. 

Yang ini kit yang digital punya .

Awal bulan november saya start sudah tu morning sickness .. awal pagi lagi berlari-lari p toilet .. pening-pening .. lemas satu badan .. awal bulan november tu juga saya rasa macam sakit yang senggugut .. tapi yang sakit betul , masa malam tu saya rasa gitu .. so , saya cuba bawa tidur tu sakit , mula-mula memang susah mau tidur tapi sekali tukar-tukar posisi tidur nda lama tu tidur juga .. On the next morning , saya bangun p toilet saya nampak macam ada darah turun .. saya pun cepat-cepat lah ni kasi bangun hubby  , saya nangis time cakap dengan hubby sebab takut ada apa-apa hal dengan baby kami . Hubby bawa pergi klinik , doktor di klinik tu suruh saya buat scan satu badan sebab takut ada apa-apa yang terjadi . mula-mula tu kena scan di hati , pas tu di pancreas , kidney last sekali ovary .. doktor tu cakap lah baby dalam kandungan ok seja masi lagi saiz macam telur  .. masa tu tarik nafas lega terus saya .. doktor cakap yang saya bleeding sebab terlampau buat kerja .. padahal tiada juga saya aktif betul .. 18 november saya dengan hubby pergi Klinik Kesihatan Ibu Dan Anak ( KKIA ) buat buku klinik .. setiap bulan lah kena pergi klinik .

tapi awal-awal pregnant tu memang banyaklah yang saya alami . saya kena demam ,muntah , sakit mau kencing apa semua .. betul-betul dugaan .. huh . lepas tu masa saya pregnant 21 minggu tu berat badan saya naik secara mendadak daripada 40.5kg pergi 43.5kg ..naik 3kg .. lepas tu darah saya turun 10.5 .. Eee , kena suruh cek kencing lagi sama darah .. sekali cek gula dalam darah saya tinggi .. bukan alang-alang tinggi lagi 9.7 .. hurmmm .. nanti 14 may mau ambil darah lagi .. sabar jak la dulu .. masa saya update blog ni kandungan saya masuk 31minggu sudah .. makna nya 7 bulan 3 minggu sudah .. saya rasa ini jak yang mampu saya kongsi buat masa ini .. hee .. :D 




Love ,

Sunday, 23 February 2014

My Cute Nephew



Waaaaah !!! lama sudah saya tidak update blog o .. haha ! nda pa la .. yang penting saya mau kongsi cerita pasal my one and only sister .. hihi .. ini pasal cerita tahun lalu lagi ni .. terlebih dahulu saya mau bagitau yang kakak saya ni tinggal d Paitan atas urusan kerja bersama suami dia .. 

Ok , cerita nya bermula begini , pada tarikh 16 September 2013 pada jam empat pagi saya terjaga dari tidur . beberapa saat berlalu telefon saya berdering .. saya ingat siapa lagi call saya subuh-subuh , sekali tengok kakak saya yang call . masa tu saya masih bingung-bingung , kan baru bangun .. haha .. bila saya jawab panggilan kakak saya tu dia cakap perut dia sakit . dia cakap maybe dia mau beranak sudah .. masa tu fresh terus mata saya terbangun .. kakak saya suruh saya tanya auntie saya sebab masa tu auntie saya tidak dapat dihubungi . Actually saya dengan auntie saya ni tinggal serumah thats why la my sister suruh saya tanya .. hihi .. so , saya bangun dari katil ketuk pintu auntie saya and bagitau pasal kakak saya .. then dia pun cepat-cepat tukar baju and cuci muka . 

auntie saya panggil lagi auntie saya yang di sebelah rumah ni bawa dia ambil kakak saya d Paitan .. dalam jam empat lebih diorang jalan , saya dengan hubby stay rumah untuk jaga anak auntie saya .. Paitan ni bukan dekat , mau dua jam juga perjalanan .. saya pun tidak pasti jam berapa diorang sampai Paitan tapi laju juga auntie saya bawa kereta tu .. sampai di Hospital Kota Marudu pun dalam jam lapan sudah .. tapi masih lagi kakak saya belum beranak .. masih sedang tunggu lagi .. 

dalam jam 10 Lebih saya dengan hubby pergi melawat .. sampai jak sana di bed sis saya tiada orang .. rupanya dia dalam labour room sudah .. so , masa tu saya dengan auntie saya ada di sebalik pintu labour room tu .. sedang menunggu kakak saya .. kira-kira dalam jam 11 ada suara baby .. masa tu hati saya rasa sebak .. touching bila dengar tangisan pertama anak buah saya tu .. touching tu bukan apa tapi , sebab arwah mama langsung tidak berpeluang tengok cucu dia .. sob..sob.. nasib baik lah ada auntie-auntie kami sentiasa sokong kami kalau tidak entah apa lah jadi dengan kami ..  

Biodata Baby 

- Rayyan Mikayeel
- Boy
-16 September 2013 ( 11.05am )

My cute nephew Rayyan Mikayeel


Inilah first time saya dukung baby yang baru lahir .. hihihi ..


ini masa dia sudah masuk umur empat bulan lebih .. 


Ini lah kakak saya with her son ..


Love ,
Copyright By Mira G Dora
Cute Hello Kitty 4