Saturday, 10 March 2012

Tragedi Di Bulan Januari ..

Assalamualaikum ..

its been a long time i didn't update .. hehehe .. maklum lah sibuk .. 
well , how was your new year ? .. i had a long story to tell ..  
on 25th december .. its christmast right ? well , family saya ada buat party yg kecik-kecik jak . alaa , stakat makan-makan and tukar-tukar hadiah jak .. c Hafizzi Suhaimi pun ada . hihi .. kesihatan mumy saya makin pulih boleh marah2 suda .. haha ! . cuma dia cakap buah pinggang dia kadang pandai sakit . 

30 December was my mumy 5th Chemotherapy . After chemo , my mumy maw balik kg Dady d Pimping , Membakut . so , saya , My sister micy , mumy ikut my bro balik kg .. kami dari KK jam 7 lebih gitu . sampai Kg jam 9 lebih .. sampai jak trus tidur . esok nya , 31 december . saya , micy , mumy and dady p beaufort p beli-beli . mama sempat minta beli langsir sama bapa untuk d bilik bilang , bapa beli daging kambing untuk di panggang . pas tu kami balik . sedia-sedia untuk BBQ . diorang jak la . saya tidak sebab pemalas kan .. haha ! Yang malam nya kami BBQ utk new year eve .. aunty saya pun ada .. dia cerita-cerita lagi dengan mumy saya . but , that night mumy ada bleeding sikit . 

On 1 January 2012 , my mumy bleeding makin banyak . dady saya terus bawa kami p Hospital Likas di tempat rawatan yang selalu mumy saya ambil . Sampai hospital , doktor cakap tiada apa-apa juga . just kena tambah air jak . then , esok nya . dady kasi check-in kami ( saya & mumy ) d hotel di KK , supaya kalau ada apa-apa hal dekat lagi mau pergi Hospital . After one week on 6 January  , go back Hospital ada Check-up darah . sebab kalau selalu one week after chemo kena cek darah , sebab if darah kurang kena tambah lagi . Darah mumy saya masa tu rendah . bekalan darah jenis 'O' sudah habis kalau di likas , terpaksa lah pihak hospital minta dengan hospital Queen .. lama lagi kena tunggu darah tu . guess what , jam dua pagi suda mumy kena tambah darah . So , mumy kena tahan d hospital . 

7 January , saya dengan sister saya berganti jaga . saya balik Kota Marudu ikut aunty saya . 8 January , saya dengan aunty saya turun KK tapi malam-malam suda kami jalan , tengah malam baru sampai , Then , berganti jaga lagi dengan sister saya . 10 January , still di hospital . Mumy Lemas-lemas . yang petang nya . saya turun d kantin makan and beli makanan untuk mumy .. bila saya balik di wad , dia marah saya , dia tanya saya dari mana . 

11 January , mumy saya langsung tidak dapat bercakap  . apalagi makan . yang dia dapat buat , dia tengok seja . mau menangis suda saya time tu , tapi tahan-tahan seja . Then , saya baring di sebelah mumy saya . dia pegang kepala saya , tiba-tiba pula saya menangis . time tengahari , doktor Mary buat round . lepas dia tengok keadaan mama , baru dia panggil saya di meja kaunter depan . dia cakap tentang keadaan mumy saya . doktor tu cakap yang keadaan mumy saya sedang tenat . Saya rasa jantung saya macam mau tercabut seja dengar semua tu . Doktor tu pun macam berat hati dia mau bagitau saya . then doktor tu cakap dia mau bercakap dengan family yang lain . so , doktor tu suda set masa 12 January dia mau jumpa siapa-siapa family terdekat jumpa dengan dia sebab dia mau terangkan keadaan mumy time tu . lepas seja dari jumpa doktor , saya jaga mumy saya balik . masa tu saya tidak sanggup tengok keadaan dia yang lemah betul . so , I cry .. Saya Sms family saya yang lain bagitau diorang yang doktor mary mau jumpa . semua pun terkejut . petang nya , ada aunty saya kawan jaga mumy saya suda .

12 January , pembantu doktor Mary talked to my family and keadaan mumy saya masih lagi begitu . cakap tidak dapat , makan pun tidak dapat . time aunty pergi cari makan , doktor mary buat round lagi . dia panggil saya lagi , doktor cakap kalau ada family terdekat mau lawat , kena suruh datang seja walaupun bukan masa melawat .. then , kami kena pindah di Isolation Room . di isolation room tu cuma satu seja katil . its mean , just kami-kami seja ada di situ . sebab isolation room ne untuk pesakit yang kekurangan darah putih . so , bila pesakit kurang darah putih , pesakit tu kena letak situ . bila pesakit tu di sana air-con sentiasa dipasang untuk kembali kan sel darah putih diorang . tapi , masa kami di sana air-con tu boleh tutup sebab sudah kena khas untuk friends and familylawat mumy saya supaya tidak ganggu pesakit lain .. 13 January , keadaan mumy saya masi tidak berubah , tapi ada sudah yang melawat and my sister pun ada suda . daddy saya pula on the way balik kampung , bisuk baru dia pergi hospital . 

14 January , keadaan Mumy saya teruk and daddy saya pun ada suda . 15 January , The worst day in my life . My mumy passed away on 11.40 am . semua kami menangis . dia pergi dengan tenang sekali . si Fizi baru pun dalam perjalanan mau pergi lawat . then , jenazah di bawa pergi Hospital Queen untuk di mandikan . masa tu c Fizi ada suda jadi saya sana sis saya ikut dia pergi Queen . then , kami terus balik kampung daddy saya di Pimping . Mumy selamat di kebumikan di sana .






------------------------------------------------------------------Thats all from Mia .. hee ..

No comments:

Post a Comment

Copyright By Mira G Dora
Cute Hello Kitty 4